ROMBOUT VAN DEN NIEUWENHOF (2006)
Scriptum ISBN 90 5594 384 3
Maar weinig veranderingsprocessen in organisaties verlopen succesvol. En als een aanpak op één plaats tot succes heeft geleid, wil dat nog niet zeggen dat deze in een andere situatie ook effectief zal zijn. Sommige principes zijn misschien opnieuw toepasbaar, maar dit staat nooit van te voren al vast. Misschien heeft het wel averechtse effecten.. ‘Veranderingen vinden plaats in een specifieke context, en moeten dus ook contextspecifiek worden benaderd’ aldus Rombout van den Nieuwenhof in De Taal van Verandering. Veel veranderingen zijn tegenwoordig dynamische en complexe processen. De auteur pleit ervoor veranderingen daarom niet te reduceren tot simpele modellen. Daar ligt de belangrijkste oorzaak voor falen. In De taal van Verandering laat hij zien hoe juist verschillende perspectieven (verschillende ‘talen’) kunnen bijdragen aan het vormgeven van succesvolle veranderingen. Door in een dialoog over veranderprocessen ‘productieve spanning’ te introduceren, kunnen mentale kaders van veranderaars worden opgerekt en kunnen verschillen leiden tot rijkere aanpakken van complexe verandervraagstukken. Volgens de auteur is verandermanagement dus in essentie een dialogisch en psychologisch proces van gemeenschappelijke betekenisgeving.
Rombout van den Nieuwenhof maakt met zijn boek en organisatiewerkelijkheid zichtbaar zonder de dynamiek en complexiteit van die werkelijkheid geweld aan te doen. Hierdoor worden nieuwe mogelijkheden zichtbaar die leidinggevenden en organisatieprofessionals kunnen helpen in een proces van diepgaand veranderen waarvan zij zelf onmiskenbaar deel uitmaken.’ Prof. drJaap Boonstra, hoogleraar Management van Organisatieveranderingen UvA en Rector Sioo, inter-universitair centrum voor organisatie- en veranderkunde.
‘Het boek is bijna encyclopedisch als het om filosofische uitgangspunten, veranderkundige inzichten en praktijknoties gaat. […] De lezer zal dus zelf haar of zijn beeld en betekenis moeten vormen. Ik hoop overigens dat het niet blijft bij lezen. De relevantie voor de praktijk is groot en ik hoop dan ook vurig dat het ontwerpen en ontwikkelen van organisaties door dit boek bewuster, lerender en levender wordt.’ Prof. drs. Wessel Ganzevoort, bijzonder hoogleraar Organisatiedynamiek en – innovatie aan de UvA.