Groepen zijn de bouwstenen van vitale organisaties. Ze bepalen of resultaten effectief worden bereikt. Of het nu gaat om werkgroepen, om zelfsturend teams of om netwerken binnen en tussen organisaties. In groepen wordt kennis en ervaring gedeeld, ontstaan spontaan leerprocessen en zijn afstemming en concrete afspraken mogelijk. Zonder team komt talent niet tot bloei en komen groepen niet boven het maaiveld uit. Effectieve teams zijn de bakermat voor resultaat, continuïteit, voor groei en voor vernieuwing.
Ondanks de centrale rol en het belang van groepen functioneren groepen in de praktijk soms moeizaam. Er is dan gedoe en het hapert in het bereiken van doelen. De potentie die een team in theorie heeft, wordt in de praktijk niet gerealiseerd.
In dit proces speelt de manier waarop we groepen begeleiden een grote rol. We noemen en groep zelfsturend, en vergeten de groep te faciliteren en het belang van leiderschap. Groepsleden zijn onthand als het gaat om gezamenlijke reflectie. We maken geen verschil tussen een groep en een netwerk. En we gebruiken simpele brillen, zoals teamrollen of fasen van groepsontwikkeling, die geen recht doen aan de verborgen dynamiek en onderstromen in een team.
In de Module Effectieve Teams bieden we een praktische en meervoudige kijk op het functioneren van teams en leren we groepen effectief te begeleiden.
Inhoud en werkwijze
In de Masterclass Effectieve Teams maken we afwisselend gebruik van korte stukjes theorie en uitgebreide (ervarings-) oefeningen. We bieden inzichten uit onder meer de veranderkunde, organisatiekunde, psychologie en filosofie. Centraal staan begrippen als eigenaarschap, zelfsturing, de verhouding tussen leiderschap en deelnemerschap, de rol van kritiek en onderstromen in organisaties.
The proof of the pudding is in the eating. Alleen door zelf met nieuwe inzichten aan de slag te gaan leer je de kennis toepassen en een eigen effectieve stijl van interveniëren ontwikkelen. Je leert waar blokkades in de ontwikkeling van groepen ontstaan, hoe je als begeleider andere posities kunt innemen en hoe je lastige situaties kunt doorbreken en veranderen.
Doelen van de tweedaagse zijn: inzicht in de werking van groepen, het vergroten van je vitaliteit, het uitbreiden van je handelingsrepertoire en het ontwikkelen van positieve werkrelaties met anderen.
Voor wie?
De tweedaagse Masterclass is geschikt voor iedereen die geïnteresseerd is in de wetten en werking van effectieve teams. Er is geen specifieke voorkennis vereist, wel ervaring met het begeleiden of met deelname in groepen, Belangrijk is een open houding om zelf te willen te leren en je ervaring met anderen te willen delen.
In de oefeningen werken we met casuïstiek uit de eigen praktijk van deelnemers. Zo verwerft nieuwe inzichten in je eigen praktijk en ontwikkel je tegelijkertijd praktische handvatten voor verandering. Door je eigen ervaring en praktijkvragen in te brengen leer je meesterschap te ontwikkelen in je eigen context.
We werken met kleine groep van maximaal 8 deelnemers om een persoonlijk benadering mogelijk te maken.
Programma
Het programma van de Masterclass Effectieve Teams bestaat uit twee aaneengesloten dagen. Ter voorbereiding krijg je een programma en suggestie van literatuur die je eventueel kunt lezen (voor of na het volgen van de masterclass). In de Masterclass komen de volgende ontwerpen aan bod
- systemisch werken
- principes van high performance teams
- principes van dialoog
- organisaties als responsieve processen
- effectieve interventies
- werken met onderstromen
- rol en functie van emoties
Na afronding van de Masterclass ontvang je een certificaat van deelname. De training kan ook in company worden gegeven. Minimum aantal deelnemers is zes.
Trainers
Jürg Thölke (1965) begeleidt mensen in organisaties rond het aangaan van ingewikkelde vraagstukken. Jürg is zelfstandig en daarnaast verbonden aan de Hogeschool Arnhem en Nijmegen en Nyenrode Business Universiteit. Zijn focus is leiderschap en leren in organisaties. Hij promoveerde aan de TU Delft op het gebied van Innovaties.
Rombout van den Nieuwenhof (1958) is coach en begeleider van teams en organisaties in verandering. Hij is eigenaar van ZENO Organisatieontwikkeling en werkt in een netwerk van zelfstandige adviseurs en opleidingsinstituten. Rombout studeerde psychologie in Nijmegen, psychotherapie in Amsterdam en promoveerde op de rol van dialoog in complexe veranderingen in organisaties.
Praktisch
Locatie: in overleg
kosten: € 1450,- (exl BTW)
groep: maximaal 8 personen
Inschrijven: zeno-organisatieontwikkeling.nl